Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Rostlinné bílkoviny - proteiny

Pro rostlinné proteiny:
nízké výrobní náklady, nižší cena
nižší obsah toxických látek
bez cholesterolu
vysoký obsah esenciálních MK
možnost konzumace syrových zdrojů
vyšší obsah vody

Proti rostlinným proteinům:
potřebu vyššího objemu potravy k získání určitého množství bílkovin
nekompletnost AK
nižší stravitelnost
delší doba tepelného zpracování
nižší energetická hodnota
vyšší riziko výskytu plísní, těžkých kovů
riziko potravinových alergií

fyziologická potřeba proteinů
Zdraví: g / kg tělesné hmotnosti a den
Kojenci do 6 měsíců 1,7
Batolata 1,0-1,2
Starší děti 1,0 v pubertě individuálně 1,0-1,5
Dospělí 0,75 - 0,8
Těhotné 0,75-0,8 + 15 g denně
Kojící 0,75 - 0,8 + 20 g denně

Příjem 0,5 g / kg / den za předpokladu malé fyzické zátěže je minimální příjem potřebný na krytí bazálních ztrát vznikajících při metabolických pochodech v organismu. Pro normální aktivitu je zapotřebí asi dvojnásobek tohoto množství (funkční minimum), u kvalitního proteinu činí 0,75 g / kg / den.
Nároky na přívod bílkovin ovlivňuje mnoho faktorů: stravitelnost potravin, rychlost syntézy bílkovin v těle, podíl sacharidů a tuků ve výživě, horečka, stresová situace, užívání léků, závažné metabolické poruchy, apod. Doporučená dávka bílkovin čin 10-15% denního energetického příjmu.
Celotělové syntéza proteinu je u zdravého člověka funkcí příjmu proteinu z potravy.Svého maxima dosahuje při příjmu 1,5-1,7 g proteinu / kg / den, za podmínek adekvátního příjmu energie. Vyšší příjem bílkovin znamená jen zvýšení katabolismu bílkovin s vyšším vylučováním urey. V praxi by neměl příjem bílkovin převyšovat dvojnásobek výše uvedené doporučené hodnoty.
Vegetariánský způsob stravování s eliminací masných výrobků lze považovat z hlediska proteinového metabolismu za dostatečnou za předpokladu příjmu kvalitních bílkovin mléčných a vaječných. Přísná vegetariánská dieta (vegan) nepovolující žádné bílkoviny živočišného původu, může být velmi nebezpečná a neměla by být používána u rostoucího organismu, nemocných o nestejné metabolických stavu, v těhotenství, apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat