Konopný seznam

středa 2. března 2011

Pasivní dům šetří energie, ale je drahý

Nízkoenergetický dům, přestože je dražší, šetří náklady i životní prostředí

Přestože se politici snaží růst cen energií stopnout, natrvalo se jim to nepodaří. Energie již nebudou levnější. Jak se bránit vysokým účtům za ně? Jednou z cest jsou nízkoenergetické pasivní domy. Za tímto názvem se skrývají ekologie, technologie, ale zejména úspory.

Kdo žil v paneláku, zná jeho úskalí. V zimě se přetápí kvůli špatné regulaci a vzápětí se větrá. Člověka trápí suchý vzduch, nuže investuje do zvlhčovačů. V létě je v takovém bytě nesnesitelně teplo a nepomáhají ani žaluzie či rolety. Účty za teplo jsou v tisících. To v pasivním domě nehrozí. Klima je v něm po celý rok relativně stabilní a na platbách za energie se šetří osmdesát až devadesát procent.

Kolik ušetříte

Za energeticky pasivní dům se považuje objekt, ve kterém je měrná potřeba tepla (množství tepla k udržení tepelné pohody v obydlí, čili přibližně 20 stupňů Celsia), pod patnáct kilowattů na čtvereční metr užitkové plochy na jeden rok.

Jak a kde stavět

Vstupní náklady na nové obydlí vychází zhruba o dvacet procent více ve srovnání s katalogovým domem se stejnou rozlohou, postaveném standardními technologiemi. Stavitel takového domu totiž musí počítat s kvalitním projektem, vyššími náklady na izolaci, dražšími přírodními materiály (dřevo nebo hliněné omítky) či dražší prací specializovaných firem, kterých je zatím jako šafránu.

Žádné komentáře:

Okomentovat