Konopný seznam

čtvrtek 3. března 2011

Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí

Dopravní nehoda je pro každého motoristu noční můrou. Co při ní dělat? Jak reagovat? Po nehodě netřeba ztrácet hlavu a zachovat správný postup. Týká se to i řidičů, kteří jezdí opatrně a dodržují předpisy. Vždyť chybu může udělat i kdokoliv jiný. Zvlášť nepříjemné je mít havárii v zahraničí.

Jak postupovat při nehodě v zahraničí

1. Nejdříve se přesvědčte, zda někdo nepotřebuje poskytnout první pomoc. Její neposkytnutí může mít nejen trestněprávní následky, ale v některých státech i přímý vliv na rozsah náhrady škody. Pokud se nikdo vážně nezranil, nezapomeňte okamžitě zajistit místo nehody výstražným trojúhelníkem a použít reflexní vestu. Obléknout si ji musí všichni, kteří vystoupí z vozidla.
2. Při nehodě v zahraničí vždy přivolejte policii, aby prošetřila příčiny havárie a zjistila rozsah škod. A to i tehdy, pokud to legislativa dané země nepožaduje, případně je přivolání policie zpoplatněno. Při viditelném poškození vozidla budete totiž potřebovat při přechodu přes hranice potvrzení policie, aby nevzniklo podezření, že jste v zahraničí způsobili újmu na zdraví nebo majetku a chcete ze země uprchnout. Potvrzení o nehodě vám také zjednoduší průběh likvidace škody pojišťovnou.
3. Pokud nehodu vyšetřuje policie, třeba jí podrobně vysvětlit průběh nehody. Pokud nerozumíte jazyce země, kde se stala dopravní nehoda, třeba přibrat tlumočníka. Při této příležitosti třeba zapsat SPZ poškozeného vozidla, jméno řidiče, policistu, který nehodu vyšetřoval a pro rychlé vyřízení pojistné události třeba zapsat i jména svědků, název a adresu pojišťovny, ve které je pojištěný druhý účastník nehody. Zároveň je třeba oznámit druhému účastníkovi nehody, kde jste pojištěni.
4. Pokud policie sepsala protokol o nehodě, pozorně si ho přečtěte, abyste měli jistotu, že odráží skutečný průběh nehody. Myslete na to, že pokud není svědků nehody, vyšetřovací protokol je jediným důkazním materiálem, na jehož základě se likviduje škoda. Proto opět platí zásada, nepodepisovat nic, čemu nerozumíme. Pokud policie přesto trvá na podpisu, ještě před podpis třeba uvést formuli,, Obsahu protokolu nerozumím "nebo dopsat vlastní verzi nehody.
5. Pokud policie odmítne přijít na místo havárie či sepsat o ní zprávu, musíte zaznamenat co nejvíce údajů o průběhu nehody a udělat fotografie fotoaparátem či mobilem. Zúčastněné strany také musí vyplnit a společně podepsat mezinárodní formulář - Zpráva o nehodě nebo Evropský záznam o nehodě. Ten proces velmi zjednodušuje, protože má v zemích Evropské unie stejnou formu a eliminuje rizika, která vznikají z jazykové bariéry. Každý je povinen mít ho s sebou.
6. Pokud jste v pozici poškozeného a ten, kdo vám nehodu způsobil, nemá formulář, nebo se nehoda stane v zemi, kde legislativa nevyžaduje mít u sebe tento dokument, vyžádejte si jméno, příjmení a adresu trvalého pobytu řidiče, obchodní jméno a sídlo držitele či vlastníka motorového vozidla, obchodní jméno a sídlo pojistitele, u něhož bylo uzavřeno pojištění odpovědnosti. Budete také potřebovat číslo pojistné smlouvy, evidenční číslo vozidla a mezinárodní poznávací značku země registrace vozidla, kterým byla škoda způsobena, číslo zelené karty nebo číslo pojistné smlouvy zahraničního pojištění.
7. Zahraniční hlášení o dopravní nehodě podepisujte jen pokud rozumíme tomu, co je v protokolu. Po návratu domů je zbytečné tvrdit, že nehoda měla zcela jiný průběh. Pokud neovládáte cizí jazyk a domníváme se, že za nehodu neodpovídáme, trvejte na přivolaní policie, aby nehodu vyšetřila. Pokud něco podobného nastane, měli byste v češtině uvést svůj názor na vznik dopravní nehody a až následně zprávu podepsat. V případě, že řidič nezíská zápis od policie, kromě doznání viníka by měli zprávu podepsat i dva svědci.
8. Zkušenosti ukazují, že řidič se po havárii dostává do fyzického i psychického stresu a často zapomene i na základní kroky, které jsou na vyřešení pojistné události nezbytné. Proto je dobré kontaktovat pojišťovnu. Pojišťovna řidiči nejen poradí, ale zajistí i buď opravu vozidla, nebo jeho odtah domů. Pokud se pro některé kroky rozhodnete sami, nezapomínejte, že potřebujete souhlas pojišťovny. Ať už jde o odtažení vozidla, provizorní opravu potřebnou na dojezd ze zahraničí či samotnou opravu vozidla v zahraničí. V každém případě si dobře uschovejte všechny doklady o opravě nebo odtahu.
9. Bez ohledu na to, zda jste škodu zavinili vy nebo druhá strana, třeba v každém případě po návratu domů oznámit škodu pojišťovně, a to v zákonné lhůtě 30 dní. Zároveň je třeba předložit všechny již zmíněné doklady z ciziny. Týká se to všech případů škody, i kdybyste byli přesvědčeni, že za škodu neodpovídá.

Žádné komentáře:

Okomentovat