Konopný seznam

středa 1. února 2012

Proč jsou některé letenky tak levné?

Trh z letenkami za poslední roky značně změnil. Na jedné straně stoupl počet lidí využívající leteckou dopravu, také klesly ceny letenek a rozšířila se nabídka letů. Také se stává náhradou se jiné formy dopravy nakolik se jí vyrovnává cenově a je několikanásobně rychlejší. Tuto změnu způsobily hlavně nízkonákladový přepravci, který zavedením velmi nízkých cen letenek umožnily využívat leteckou dopravu každému.

Odpovědí na otázku proč jsou nízkonákladový dopravci mnohem levnější než klasické aerolinky nebo dokonce levnější než doprava vlakem či autem je hned několik. Tito přepravci používají letiště z nízkými letištními poplatky, které jsou častokrát vzdálené od města příletu i několik desítek kilometrů. Druhým důvodem jsou služby které v letadle můžete očekávat.

U klasického přepravce je bezplatné občerstvení na palubě samozřejmostí. U nízkonákladovky si však za všechno zaplatíte. Zpoplatněná je i zavazadlo do podpalubí av letní sezóně může cena za zavazadla tvořit podstatnou část sumy letenky. Stejně je třeba být pozorný již při rezervaci letenky protože za jakékoliv změny na letence jsou účtovány poměrně vysoké poplatky. Přesto, pokud nepotřebujete tyto věci navíc a spokojíte se s vstupem z bodu A do bodu B nízkonákladovka vám ušetří peníze.

Třeba také říci, že tyto letecké společnosti často dotují cenu letenek a tyto ztráty jim vykrývá prodej přes dodatečné služby (zavazadla, změny bookingu, prodej na palubě), případně služby spojené s prodejem letenek, to znamená prodej ubytování přes partnerské stránky a případně přeprava na letiště.

Dalším pozitivním faktorem přispívajícím ke zvýšení počtu přepravených osob leteckou dopravou je i postoj letišť ke přepravcem. Díky různým úlevám od letišť můžeme i na Slovensku létat levně do celé Evropy. Nejlevnější možností letět do metropolí Evropy ze Slovenska je právě Ryanair. Nabízí bezkonkurenčně nejlevnější letenky do Evropy a i některých rekreačních destinaci. Z Čech se nejlevněji dostanete do Evropy z easyJetu nebo WizzAir.

Předpoklady pro rok 2012 říkají, že ceny letenek by měly být ještě levnější nebo se udržet na hranici jaké jsou. Nízké ceny letenek nedokázalo udržet v minulosti již několik dopravců což způsobilo jejich krach. Patří sem například oblíbený slovenské dopravce SkyEurope nebo zkrachovaná maďarská společnost Malev. Každý rok zkrachuje několik menších či větších aerolinek, což však v konečném důsledku není až tak zlé protože to posiluje pozici leteckých společností které jsou na trhu.

1 komentář:


  1. Justfog Minifit Kit is made of the high-quality Aluminium and Plastic. With the super tiny slim compact size, it can be carried to anywhere.

    OdpovědětVymazat