Konopný seznam

středa 8. února 2012

Výhody provozu auta na LPG převažují nad nevýhodami

Ceny benzínu a motorové nafty se zvyšují každým dnem a snad každý  přemýšlí jak tuto situaci vyřešit.Příležitost ušetřit nabízí možnost přestavby vozidla na plynné palivo například LPG neboli ropný plyn známý jako propan-butan. Přestavba LPG je vhodná téměř pro každý automobil a vyplatí se i tomu kdo najezdí ročně již několik jednotek tisíc kilometrů. Počítáme-li s cenou přestavby 25.000 Kč, spotřebou 7litrů na 100 km, aktuální cenou litru benzínu 36 Kč a cenou LPG poloviční,přestavba LPG se vrátí po ujetí cca 20.000 kilometrů. Po ujetí 20.000 kilometrů jezdíte dále za 18 Kč na litr paliva, přičemž je pravda, že musíte počítat s vyšší spotřebou vašeho vozu činící asi 10 procent. I přesto je to stále velicelákavá představa, nemyslíte?

Neustále stoupající cena pohonných hmot dělá z možnosti přestavby LPG příležitost jak ušetřit dlouhodobým snížením nákladů. Přestavba většiny osobních vozidel na LPG spočívá v montáži vstřikování do motoru a nádrže,která může mít toroidní tvar a umisťuje se do prostoru rezervy, takže nezabere zbytečně místo v kufru. Počítejte asi s jedním dnem, který montáž LPG zařízení zabere.

Výhody přestavby LPG:

1. Nízké náklady na provoz automobilu – téměř poloviční ve srovnání s benzínem nebo naftou.
2. Vyšší dojezd auta přestavěného na plyn –
3. Montáž LPG zařízení šetří motor a plynné palivo je i šetrnější k životnímu prostředí.

Nevýhody přestavby LPG:

1. Nemožnost parkovat v podzemních garážích.
2. Zmenšení zavazadlového prostoru způsobeného montáží LPG nádrže – zpravidla se dnes u většiny osobních automobilů používá toroidní nádrž, která se umisťuje do prostoru místo rezervy.
3. Nutnost počáteční investice do montáže LPG zařízení, která se vrací po ujetí cca 20.000 km.  

V době, kdy benzín stojí téměř 40 Kč a bude stát možná ještě více se vyplatí nad přestavbou LPG uvažovat. Návratnost je velmi rychlá a bude pravděpodobně stále rychlejší! Přestavba LPG se vyplatí i motoristovi, který najezdí jen několik tisíc kilometrů ročně. Přestavbou vozidla na provoz na plynné palivo ušetříte peněženku i přírodu. A nezapomeňte, že přestavba samotná zvýší hodnotu vašeho automobilu.

Žádné komentáře:

Okomentovat