Konopný seznam

čtvrtek 7. července 2011

Egypt

Egypt leží na severovýchodě Afriky. Jeho břehy omývá Středozemní a Rudé moře.Sousedící státy: Libye, Súdán, Izrael.

Hranice Egyptu na rozdíl od jiných zemí jsou téměř přímočaré. Pro Evropany jsou takto stanovené hranice netypické. Avšak v poušti je způsob stanovení hranice jiným způsobem nemožný. Z politického hlediska je Egypt členěn na provincie a ekonomické zóny.

997.739 kilometrů čtverečních

58,8 mil.. obyvatel

Téměř 99% obyvatelstva jsou egyptští Arabové. Kolem 93% je muslimů a 7% křesťanů.

Káhira

EGP - egyptská libra

Nejznámějším obdobím v dějinách Egypta je období vládnutí faraónů. Egypťané dělí svou historii na historii Staré, Střední a Nové říše (zlatého období). Pyramidy patří do období Staré říše. Nejznámějšími pyramidami jsou Cheopsova, Chefrénova a Mykerínovy pyramida. Novodobé dějiny jsou svázány se stavbou Suezského průplavu, se získáním nezávislosti a se snahou o budování dobrých vztahů s okolními zeměmi. V každém případě jde o jednu z nejstarších civilizací na Zemi.

Hurghada Egypt - dovolená se Zájezdy.cz Hurghada - internet prodej zájezdů a Last Minute od více CK. Egypt - Hurghada, Sharm El Sheikh, Taba, pyramidy, Nil a celý svět. Zdarma zasílání Last Minute nabídek e-mailem.

Potápění s CK Raid Nádech, nedýchá, ponořit, vynořit, nádech. O něco komfortnější je to s potápěčka výstrojí. Potápěčská škola, potápění v Chorvatsku a Egyptě.
Letní dovolená egypt On-line prodej zájezdů od slovenském a českých cestovních kanceláří za exkluzivní ceny do všech destinaci. Internetová sleva 5%, výhodnější ceny nenajdete!
Travel.Sk - Exotika 2006-2007 / Egypt Léto pokračuje dál ... Letecké zájezdy do Egypta na 8/7 - 15/14 dní / nocí, odlety z Prahy od listopadu 2006 do dubna 2007.First Moment slevy až 8%.
Zájezdy do Egypta EGYPT - poznání, dobrodružství, příroda, národní parky, památky, pohoda, moře, exotika - daleké poznávací cesty


Vízum je pro občany ČR povinné.

Doporučováno očkování není. Turisté, kteří chtějí navštívit rizikové oblasti musí být očkování. Další otázky je vhodné řešit s lékařem.

Letecky 3 a půl hodiny. Vzdálenost hlavního města Káhira od Bratislavy je 2366 kilometrů, města Alexandrie 2172 kilometrů.

V turistických centrech je bezpečnost na vysoké úrovni, ale přesto se turisté v posledních letech nevyhnuly různým útokům ze strany extremistů.

Zdravotnictví je na poměrně dobré úrovni. Jelikož zdravotní služby jsou placené, je vhodné zajistit si zdravotní pojištění ještě před cestou. Je třeba mít ve své lékárničce léky proti střevním onemocněním, horečce, štípnutí hmyzem.

Pro turisty, kteří mají zájem o poznávací zájezdy je nejvhodnějším obdobím na návštěvu Egypta období mezi říjnem a dubnem. Přestože v tomto období jsou často deštivé a chladné dny, voda v Rudém moři neklesá pod 21 stupňů C. V létě jsou zde velké vedra, a proto je léto vhodné pouze pro přímořské dovolené.Teplota nezřídka vystoupí až na 50 stupňů Celsia.

Obchody najdeme téměř všude. Egypt je pro turisty suvenýrovým rájem. Obchody bývají otevřeny v pondělí až čtvrtek od 9:00 do 13:30 a od 17:00 do 20:00 hod..Potravinové obchody bývají otevřeny i déle. Pátek je podle zákona den pracovního klidu. Většina obchodů, památek a muzeí bývá po modlitbě tj. od 14:00 hod.. otevřená.
Valuty a šeky je možné vyměnit všude, ale eurošeky pouze ve vybraných bankách a hotelech a na letištích. Banky jsou většinou otevřeny dopoledne.

Úředním jazykem je arabština. Dávným písmem jsou hieroglyfy.


Egypt leží v subtropickém pásmu. Má suché počasí s mírnou zimou a horkým létem. Mezi dnem a nocí jsou velké rozdíly.

Alexandria - Kájtbátova pevnost z 15. století, Mešita Abú al Abbáse, Muzeum řeckého a římského starověku, Muzeum krásného umění, Antoniovy zahrady, Maják (dnes neexistující maják - patřil mezi sedm divů světa)
Oáza Siwa - pozemský ráj palem a pramenů
Káhira (foto) - město založené v 10. století, Egyptské muzeum, Muzeum moderního umění, Káhirská věž, Obelisk Ramesse II., Botanická zahrada, ZOO, Mešita Al Akmar z 12. století, Muzeum islámského umění, Mešita Muhamed Alího
Náhorní plošina Gíza
Chufevovu pyramida (patří mezi sedm divů světa), Cheopsova, Chefrénova a Mykerínovy pyramida, Sfinga
Sakkara - královské pohřebiště
Memfisu - bývalé královské město, Kolos Ramesse II., Alabastrová sfinga
Dendara - Chrám bohyně Hathor
Luxor - Chrám v Luxoru, Kolos Ramesse II., Obelisk

Karnak - Chrám v Karnaku (zdobený beraní sfingami)

Údolí královen - Hrob Nefertari, Hrob Titi, Hrob Amón her chepešewa, Hrob Cha em Waseta a další, Chrám Hatšepowety
Edfú - Horův chrám
Hurghada (foto) - ráj potápěčů u Rudého moře
Abú Simbel (foto) - Chrám v Abú Simbel (přenesen v letech 1965 až 1968 na jiné místo), Malý chrám
Suezský průplav - spojení Středozemního a Rudého moře. Délka průplavu je 195 kilometrů a šířka 365 metrů.
Sudd - bažina na řece Nil je široký 320 km a dlouhý 400 km. Často je pokrytý bahnem.
Rosettská deska - černý čedičový kámen, na jehož základě Champollion rozluštil hieroglyfy (uložená v Britském muzeu v Londýně)

Mezi nejznámější střediska patří:
Káhira
Sharm El Sheik
Hurghada

Káhira - jak velkoměsto nabízí pestrou mozaiku orientálního života. Největší výhodou Káhiry je blízkost jednoho ze 7 divů světa - pyramid. Pyramidy leží na náhorní plošině v Gíze, která se nachází západně od Káhiry.

Sharm El Sheikh - je to nejznámější středisko na poloostrově Sinaj. Vyniká díky úžasnému podmořskému životu, kterým je Rudé moře všeobecně známo. Pestré korály, ryby nejrůznějších tvarů a barev, dobré podmínky pro potápění, to vše nabízí středisko Sharm El Sheikh, které leží pod horou Sinaj, která je známá jako Mojžíšova hora. Na písečných plážích, které jsou výborně udržované je široká nabídka vodních sportů. Střediskem se táhne i krásná promenáda.

Hurghada - nachází se na západním pobřeží Rudého moře a patří mezi vyhledávané střediska pro své písečné pláže a bohatý podmořský život, který je možno pozorovat prakticky z břehu. Výhodou střediska je možnost výletů do Luxoru, Údolí králů a mnoha dalších známých památek.

Žádné komentáře:

Okomentovat