Konopný seznam

středa 16. listopadu 2011

Pasivní dům: ekonomická i ekologická volba

Projekt pasivního domu se stává v našich končinách stále oblíbenějším. Tato varianta stavby k nám přichází ze sousedního Rakouska a z Německa, kde téměř každý člověk přemýšlí ekonomicky a zároveň ekologicky. Protože všechny druhy energií se zvedají, každý by chtěl na všem co nejvíce ušetřit, a proto je projekt pasivního domu dobrou volbou.

Na jakém principu vlastně pasivní dům pracuje? Jde v podstatě o rekuperaci vzduchu, což je kontrolované větrání. Tento druh větrání zajistí, aby odcházející vzduch odevzdal teplo přicházejícímu čerstvému ​​vzduchu. Dalším důležitým faktorem je také to, že rekuperace vzduchu dokáže v zimě vzduch ohřát av zimě naopak ochladit, což způsobuje perfektní klima v interiéru. Vzduch, který proudí dovnitř je filtrován a to zajišťuje snížení prašnosti.

U pasivních domů dostává každá místnost určené množství vzduchu, ale okna samozřejmě dokonale těsní. Výkon dané rekuperační jednotky je možné regulovat podle počtu lidí v celém domě.

U pasivních domů je velmi důležitá vzduchotěsnost stavby, která zabraňuje úniku tepla přes různé otvory a stěnu. Pokud chcete změřit vzduchotěsnost domu, můžete použít takzvaný Blower Door test.

Pokud chcete aby se Váš pasivní dům blížil co nejvíce k dokonalosti, měli byste začít přemýšlet nad kvalitní izolací, která je nezbytnou podmínkou pasivních domů. Jedná se většinou o tloušťku od těch 25 do 35 cm. Zateplený musí být celý dům včetně povrchu stavby, aby nevznikaly žádné tepelné mosty. Dbejte také na kvalitní okna. Pokud chcete Váš dům zabezpečit před každým únikem vzduchu, použijte izolační trojsklo.

Žádné komentáře:

Okomentovat