Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Vejce - jíst nebo nejíst?

Vejce patří k potravinám, které mají v našich jídelních lístcích stabilní místo, protože obsahují kvalitní živiny. Předností vajec je zejména vysoká biologická hodnota proteinů, které jsou v nich obsaženy. Mají natolik ideální a komplexní složení nezbytných aminokyselin, že jsou vzorem pro posuzování biologické hodnoty všech proteinů. Odborníci na výživu a stravování tvrdí, že vejce jsou jedním z nejvýživnějších jídel a doporučují každý den alespoň jedno sníst. Vědci zjistili, že přesto, že vejce mají nízký obsah kalorií, jsou bohatým zdrojem proteinů, vitamínu D, B12, selenu a cholinu. Slepičí vejce obsahuje v průměru 65,6% vody, 34,4% sušiny, složené z 12,1% proteinů, 10,5% tuků, 0,9% cukrů a 10,9% minerálních látek.

otázka: Kolik gramů proteinů obsahuje vejce?
Jedno velké čerstvé vejce obsahuje přibližně 75 kcal, 6 g bílkovin a 5 g tuků, zatímco samotný bílek pouze 17 kcal, žádný tuk ale téměř 4 g bílkovin.

Důležité je, že preteiny z vejce dokáže náš organizmus snadněji strávit jako proteiny z některých druhů masa. Velkou pozornost si zaslouží zastoupení tuků v žloutku vajíčka, protože obsahují větší množství prospěšných nenasycených mastných kyselin oproti nasyceným, které, jak víme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšují. Nenasycené tuky v něm navíc zpola tvoří nejužitečnější více nenasycené, které umožňují vychytávání "zlého" cholesterolu z krve a významně snižují i ​​riziko tvorby krevních sraženin. Dá se tedy říci, že i kdyby jeden vaječný žloutek slepičího vejce obsahuje 270 mg cholesterolu, přičemž doporučená denní dávka je 300 mg, zároveň obsahuje i užitečné látky, které obsah škodlivého cholesterolu v krvi snižují. Včetně lecitinu podporujícího odbourávání tuků. Lecitin je ve vajíčku zastoupen v mnohem vyšší míře než v sojových bobech, ze kterých se tato mastná látka získává na výrobu doplňků výživy, protože jsou levnější. Lecitin se nachází ve všech tělesných buňkách, včetně mozkových a nervových. Mají vysokou výživnou hodnotu, především díky zastoupení nenasycených mastných kyselin. Jejich poměr k nasyceným mastným kyselinám je ze zdravotního hlediska příznivější než u mnoha jiných živočišných tuků.
Vejce jsou významným zdrojem vitamínů A, E, D a K, ale také celého komplexu vitamínů B. Z minerálních látek obsahují zejména fosfor, železo a síru, ve skořápce se nachází vápník. K stále diskutovaným negativům patří obsah cholesterolu v žloutku, který představuje rizikový faktor zejména při vzniku srdečně-cévních onemocnění. Doporučená denní dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepičí vejce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množství se nachází v husích, kachních vejcích a vejcích krůty, ty však u nás nezvyknete často konzumovat.Cholesterol hraje v lidském těle důležitou roli, je jeho nezbytnou součástí.Najdeme ho v těle každého savce. Mimo jiné je základním stavebním materiálem buněčných membrán, nachází se i v žlučových kyselinách, které jsou nezbytné pro vstřebávání tuků ve střevě. A zdravý organismus dokáže nadměrné množství cholesterolu sám průběžně odbourávat.
Vejce hrají také klíčovou roli v dietách a při úbytku váhy, protože vědci zjistili, že jedno průměrné vejce má méně než 80 kalorií. Vejce jsou důležité pro zdraví očí, správnou výživu organismu a kontrolu optimální váhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat